Van gespot naar reportage

Van Gespot naar Reportage 

P&K Kraanbedrijf BV is opgericht in 1989. Al snel werd de vraag groter dan het aanbod, en om aan de vraag te kunnen voldoen moest er geïnvesteerd worden. Wat resulteert in een bedrijf dat op dit moment bestaat uit een ruim assortiment mobiele kranen, tele -en torenkranen waarbij hefvermogens en hijshoogtes geen problemen opleveren. Daarnaast is P&K Transportservice B.V. de aangewezen partner voor alle logistieke vraagstukken. Van het leveren van rijplaten en aanverwante artikelen tot speciaal transport van jouw materieel. Voor alles een aanspreekpunt, bij P&K Transportservice ben je aan het goede adres.

Van gespot naar reportage | P&K KranenVan gespot naar reportage | P&K Kranen

Gespot in Veenendaal
Wanneer ik van een afspraak kom, zie ik ‘m daar opeens rijden. Ergens in een zijstraat. Omdat ik zelf achter het stuur in mijn auto zit, heb ik geen mobiel bij de hand. Ik verdraai bijna mijn nek tot spierpijn. Mijn eerste blik was daar op de Volvo FH 500 van P&K Kranen.  Ik baalde dat ik géén foto kon maken. Ik dacht nog, die is écht mooi. Wanneer ik niet veel later met mijn hond buiten loop, zie ik ‘m weer. En nu heb ik wel mijn mobiel binnen handbereik. Het heeft zo moeten zijn! Ik maak een foto, plaats een oproep op de socials en voor ik het weet heb ik contact met de chauffeur. We maken een afspraak en zo rijd ik (op een bewolkte dag) voor de reportage richting Enter.

Van gespot naar reportage | P&K KranenVan gespot naar reportage | P&K Kranen          Van gespot naar reportage | P&K KranenVan gespot naar reportage | P&K Kranen

Leuk werken is geen stress
Rik (40) is de vaste chauffeur van deze indrukwekkende Volvo.  En hij vond het leuk dat ik juist hem  dit keer had gespot. Ik vroeg hem wat zijn eerste gedachten waren, toen hij het hoorde? “Weet je wat het is,” zegt hij lachend “Tegenwoordig sta je zo op internet. En vaak is dat negatief, omdat mensen een kort lontje hebben. Dus ik ga snel in mijn hoofd door de route, heb ik iets gedaan wat niet kon? Iets geraakt? Maar dan hoor je dat het juist hartstikke positief is en dat is heel leuk.”

We nemen, voor een bak koffie, plaats in de prachtige kantine. Daar schuiven ook de jongens van o.a. de wasstraat aan. Zaterdag is tenslotte ‘Wasdag’. Er is een grote doos saucijzenbroodjes bezorgd, er wordt hier voor iedereen gezorgd naar omgekeken. Na wat grappen is de koffie op en gaan we naar een kantoortje. Ik kijk mijn ogen uit. Iedere ruimte heeft een eigen verhaal. Nergens kun je zitten zonder aan P&K te denken. Heel bijzonder. Rik bevestigt dat de sfeer hier goed is. Je bent een persoon en zeker geen nummer.

Van gespot naar reportage | P&K KranenVan gespot naar reportage | P&K Kranen

Omscholing  
Rik heeft altijd gewerkt en is gestart als vrachtwagenmonteur bij de lokale Volvo-dealer. Maar ondanks dat hij het goed naar zijn zin had, wilde hij toch meer uitdaging. Die vond hij op dat moment bij defensie. Daar heeft hij vijf jaar gezeten. En kon uiteindelijk van defensie uit omscholen en verder groeien. Hij volgde opleidingen en via een privénetwerk kwam hij uiteindelijk bij P&K terecht. “Je kent het wel,” zegt hij “Op zaterdagmiddag langskomen, praten en op maandagochtend meteen beginnen”. En zo werkt hij alweer 17,5 jaar bij deze firma, waarvan 14,5 jaar op een torenkraan en 3 jaar op deze prachtige Volvo. En het verveelt absoluut niet. Rik vermaakt zich prima hier. Eigenlijk is geen ene dag hetzelfde.

Als we verder praten, geeft Rik toe dat hij toch wel wat heeft zien veranderen en niet altijd ten goede. “Tegenwoordig zit vrijwel iedereen onderweg vastgeplakt aan zijn mobiel. Ook achter het stuur. En als het dan fout gaat, willen ze de ander nog de schuld geven. Ook al lette zij zelf niet op. Je begrijpt vast wel wat ik bedoel”, aldus Rik.

Van gespot naar reportage | P&K KranenVan gespot naar reportage | P&K Kranen

Toekomst
Het pand van P&K is onlangs helemaal milieu- en energiezuinig gemaakt, een mooie investering. Zoals velen wel weten, komt de zero-emissie er op korte termijn aan. Ik ben benieuwd hoe Rik daarover denkt? ”Zolang het kan , blijf ik met deze dieseltruck op pad, want ik ben zuinig op het materiaal. Maar als het echt moet, sta ik e wel voor open om op waterstof te gaan rijden. Ik denk dat ze daar iets verder mee zijn, dan alleen het elektra. Je zit toch met het gewicht wat je mee moet nemen in je berekeningen”. Daar heeft Rik een terecht punt. Hij vertelt verder “Dat met de elektrische kranen, dat gaat prima. Maar voor de voertuigen is nog veel werk te doen. Maar de toekomst zal het leren”.

Van gespot naar reportage | P&K KranenVan gespot naar reportage | P&K Kranen

Fototijd
Natuurlijk moeten er nog een paar leuke foto’s gemaakt worden. Binnen het bedrijf hebben ze daar wel goede ideeën over, waar we dankbaar gebruik van maken. Ze hebben helemaal gelijk! Onderweg ervaar ik maar weer, dat automobilisten de uitzwaai van een vrachtwagen niet kunnen (en wellicht niet willen) begrijpen. Ik begin er de kriebels van te krijgen, maar Rik lacht er om. “Vroeger zou ik mij daar nog wel eens druk over gemaakt hebben” zegt hij. “Maar tegenwoordig? Als ik denk dat het niet werkt, wordt het soms weleens een kwestie van de langste adem. Maar dat gebeurt niet zoveel meer. Mensen gaan toch weleens terug . En sommige niet, dat houdt het leuk!  En rijden moet leuk blijven, toch?” Ja, daar heeft hij weer een terecht punt!

Van gespot naar reportage | P&K KranenVan gespot naar reportage | P&K Kranen

We hebben de foto’s gemaakt, keren terug. En maken daar nog wat foto’s voor het pand. Na nog een bakje koffie is het tijd en neem ik afscheid. Van gespot in Veenendaal, naar reportage… het is mooi en ik ben hartstikke trots!

Dank jullie wel Rik en P&K Kranen, voor jullie ontvangst. Het was een geslaagde ochtend,

Jantine

Autolaadkraan van P&K voor het bedrijfspand
Offerte of meer
info nodig?